Lammskinn med ganska tydliga nyansskillnader i färgen. 

Mönstring / Bedömning av pälslammen

När pälslammen blivit cirka 110 dagar, mönstrar ( bedömmer ) man dem och därefter får de bästa vara kvar i besättningen, alternativt säljs en del som livdjur.

Man bedömmer färg, lock med tillhörande form och storlek, samt pälshårets glans och silkighet.

Givetvis tar man hänsyn till att de ska ha en välbyggd kropp också, den är viktig för alla som tycker om lammkotletter.

Detta med mönstring på gården är oftast en ganska stor begivenhet för ägaren av djuren, ofta är det lite festlig/upprymd stämning emellan allt arbete som det innebär att samla ihop alla djur och bedömma lammen. Nu får man svar på vad för resultat baggen/tackan har givit. Är lammet som man gått och spanat in halva sommaren, så bra som man själv tycker?

Mönstraren bläddrar i pälsen och säjer till en sekreterare, som noterar för varje lamm, t. ex. grå 5, lock 4, pälshår 5, täckning 4, helhet 4 = hyfsat livdjur.

1 är sämst och 6 är bäst, utom när det gäller täckning av djuret för den får inte bli FÖR tät i pälsen.

De allra bästa bagglammen kan man sedan ta till Riksbedömning. De anordnas på ett antal olika platser över nästan hela Sverige under augusti-september.
Lammen bedöms av riksdomare och de har en lite annorlunda bedömningsskala, siffrorna går bara till 5, och får därigenom en jämförelse med andra bagglamm.

Det brukar vara riksbedömning på Jordhammar i Stenungsund i augusti, nära oss.

Håkan är godkänd mönstrare och riksdomare, och tar sig an de flesta raser för mönstring, köttraserna bedöms enligt Fåravelsförbundets svenska modell.
För er som är intresserade av att få era lamm mönstrade gör han gärna detta för er. 
Han har mönstringsbord med våg samt belysning (dagsljuslysrör, 5500K ) för ändamålet.

 

 

Kontakta oss gärna genom mailen på kontaktsidan.